A jótékony birs


Talán már szezonja van, mint a sütőtöknek, és legalább annyira egészséges, sőt! Süssétek meg, kis cukorral és fahéjjal, isteni finom!

Segíti az anyagcserét, savas kémhatása megmozgatja az emésztőrendszert, a bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, melynek következményeként salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, de egyéb emésztési rendellenességekre, hasi fájdalmakra, görcsoldásra is alkalmas, és gyulladáscsökkentő hatása is van.



A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, segít a gyomor kiürítésében. A lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.
A népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére.

Megjegyzések